Антиоксиданти: за і проти

Антиоксиданти: за і проти | Tereza Shop

Слово «антиоксиданти» ми чуємо майже так само часто, як і «доброго ранку»: на білборді по дорозі на роботу, під час реклами між довгоочікуваним серіалом і навіть на етикетці улюбленого йогурту. Що це таке і з чим його їдять? Спробуємо розібратися.

Знаєте ефект, коли розрізати яблуко і воно через час стає коричневим? Або той факт, що залізо може заіржавіти під відкритим небом? А це опале листя, яке гниє під кінець осені? Ось приблизно таке ж значення ми закладаємо в слово «антиоксидант», чи то пак - «антиокислювач». Щоб не навантажувати вас теоретичними епітетами, ми розповімо про дію антиоксиданту в організмі на зрозумілій мові.

Вільні радикали (частки з одним або двома самотніми електронами), що потрапляють в наш організм з їжею, повітрям або сонячними променями, дуже часто «забирають» відсутні електрони у сусідній клітини. Це означає, що ваша клітка в результаті просто руйнується. Якщо вірити рекламним компаніям, фармацевтам і лікарям - антиоксидант героїчно рятує клітину, віддавши вільному радикалу свій електрон. Простіше кажучи, клітина ховається від руйнування за великий «антиоксидантською» спиною, але в наслідок чого організм відчуває себе краще і зберігає молодість.

Але є і друга сторона медалі: найчастіше, як тільки антиоксидант віддає свій електрон, він сам зрадницьки стає ... вільним радикалом.

Починаючи з 80-х років про користь антиоксидантів говорили все частіше: починаючи від «еліксиру молодості», закінчуючи мало не єдиним порятунком від раку. На практиці ж антиоксиданти дійсно можуть служити відмінним засобом для профілактики хронічних захворювань, проте чудодійний порятунок антиоксидантами від раку або серцевих хвороб не підтвердилося ні одним з проведених досліджень. Пацієнти, які брали вітамін Е і плацебо відчували себе абсолютно однаково. Дослідження бета-каротину так само показали, що застосування його в якості добавки ніяк не впливає на одужання хворого.

Єдина позитивна прогресія відзначалася при дослідженні в Ізраїлі - тут за допомогою вітаміну Е лікували ішемічну хворобу серця у хворих на цукровий діабет. А ось цинк і селен корисні для профілактики і боротьби з раком шкіри, прямої кишки і легенів.

Двоїстість відзначається і в корисності антиоксидантів для очей: так, вони дійсно покращують зір і сповільнюють його погіршення з віком, але в той же час абсолютно даремні при катаракті.

Науково доведено корисність біофлавоноїдів, які служать пасткою для вільних радикалів, запобігають появі нових і сприяють виведенню токсинів з організму. Сюди можна віднести катехіни з червоного вина і кверцетин з апельсинів, лимонів і зеленого чаю.

Що ж стосовно «Еліксиру молодості», то тут знову все дуже спірно. Дійсно, дослідження, які проводилися на тваринах і грибах показали, що процес старіння з антиоксидантами сповільнюється майже вдвічі. Засвоєння цих речовин людиною - тема, вивчена недостатньо, але вчені щосили переконують, що в найближчі десятиліття можна буде уникнути хвороб, які зараз вважаються невиліковними.

Що ж стосується косметики з обіцянками помолодіти і перетворитися в юну красуню - тут так само варто бути обережним. Деякі компанії виробляють крема, молекули вітамінів в яких просто-напросто не можуть проникнути в поверхневий шар шкіри. Як правило, це крема з низькою ціною і яскравою етикеткою. Однак, є і засоби по догляду за шкірою обличчя, формули яких дозволяють вітамінів В, С і Е проникати настільки, що ефект дійсно помітний і відчувається вже після декількох застосувань.

Отже, можна сміливо заявити - корисність в антиоксидантах є. Тільки приймати їх потрібно з розумом і не витрачаючи шалені суми грошей даремно. Завжди важливо дотримуватися балансу - вести активний спосіб життя, правильно харчуватися, не зловживати алкоголем і нікотином, і тоді секрет молодості буде у вас в руках. Сподіватися, що з'їдена на сніданок вівсянка з високим вмістом вітамінів врятує вас від усіх хвороб - не варто. Але те, що ви будете виглядати здоровішими і молодше - доведений факт!

Написати директору Запитати професіонала
preloader