Ретинол (вітамін А) в косметології

Ретинол (вітамін А) в косметології | Tereza Shop

Ретинол (вітамін А) в косметології

Ретинол або вітамін А є першим вітаміном, відкритим вченими. З цієї причини їм отримано назву за першою літерою алфавіту. Вітамін А визнаний одним з основних вітамінів молодості і краси, завдяки явно вираженого антиоксидантній властивості. Застосування вітаміну А гарантує здорове і гарне волосся, міцні нігті, підвищення імунітету, поліпшення кровообігу, зміцнення судин і стабільний обмін речовин. У косметології його стали застосовувати набагато пізніше і тільки тоді, коли помітили, що завдяки малій молекулярній масі, ретинол проникає в шкіру на глибину. Спочатку в косметології ретинол застосовувався для лікування таких шкірних захворювань, як вугрова хвороба, прищі і інші висипання. На основі цієї практики, було відзначено і омолоджуючу дію вітаміну А - розгладження дрібних зморшок, поліпшення рельєфу шкіри і т.д. Після ряду тривалих клінічних та лабораторних досліджень, ретиноїди (ретинол ацетат, ретинол пальмітат, ретинолової кислота) стали вводити до складу не тільки лікувальних, але і косметичних засобів.

Для посилення дії вітаміну А необхідно застосування його в поєднанні з іншими вітамінами: B, C, E, D.

Для отримання помітного ефекту вітамін А необхідно використовувати тривалий час і систематично. Наприклад, для розгладження зморшок (дрібних) буде потрібно місяць застосування ретинолу. Розгладження же глибоких зморшок відбудеться після двох місяців його використання.

Нанесення на шкіру будь-яких косметичних засобів, у складі яких знаходиться вітамін А має здійснюватися виключно ввечері, оскільки в нічний час, як правило, здійснюється процес ділення клітин шкіри. У цей момент вітамін А сприяє процесу омолодження обличчя.

Будь-які косметичні засоби, в яких міститься ретинол для обличчя, повинні бути захищені від впливу світла, оскільки при його дії викликається реакція його окиснення. Тому зберігати його потрібно в посуді з темного непрозорого скла.

Косметичні засоби, до складу яких входить ретинол мають такі переваги, як:

  • Сильний природний антиоксидант.
  • Зниження ризику виникнення онкологічних захворювань, завдяки активній боротьбі з вільними радикалами.
  • Завдяки здатності проникати в глибокі шари шкіри (місце розташування колагену і еластину), допомагає зберегти пружність і еластичність шкіри, стимулює ріст і відновлення клітин шкіри - прекрасна і явно виражена анти-ейдж терапія.
  • Використання косметичних засобів які містять ретинол дозволяє боротися з мімічними і навіть глибокими зморшками, поліпшити колір обличчя і вирівняти рельєф шкіри, позбутися від пігментних плям і т.д.
  • Вітамін А активно використовується для лікування вугрової хвороби (акне) - знижує активність сальних залоз (регулює процес саловиділення), прискорює процес відновлення шкіри, бореться із запальними елементами і сприяє загоєнню ран і рубців після прищів. Для проблемної шкіри ретинол може використовуватися як всередину - у вигляді масляного розчину або фармацевтичних препаратів (таблеток) з певною концентрацій ретинолу, так і зовнішньо -мазі, крему або гелі.
  • Зверніть увагу, що не дивлячись на ряд незаперечних переваг, ретинол має і недоліки (побічні ефектом).

Побічні ефекти ретинолу:

  • У надмірно високих концентраціях здатний надати токсичну дію на організм. Перед тим, як почати застосовувати вітаміни А (ретинол) рекомендується проконсультуватися з лікарем або косметологом високої кваліфікації.
  • Може спровокувати підвищену чутливість шкіри до дії ультрафіолетових променів. У зв'язку з цим, використання косметичних засобів з вітаміном А припускає використання сонцезахисних засобів з високим SPF фактором.
  • Застосування ретинолу не рекомендується в період вагітності (особливо в перші 3 місяці) і період годування груддю - немає остаточних даних досліджень впливу ретинолу на плід.
  • Зверніть увагу, що використання ретинолу може викликати таку реакцію шкіри, як лущення, почервоніння, набряк і сухість (ретиноловий дерматит).
Написати директору Запитати професіонала
preloader